Ikan yg digoreng , boleh melekat jika x kena caranyer . Ia mungkin terjadi krn minyak x panas @ kuali ada sisa makanan yg lain . Utk elak drpd melekat , kita cuba petua ini . Iaitu ketika panaskan minyak lam kuali bubuh asam keping dalam minyak tersebut . pastu baru masukkan ikan .ke dalam kuali . kalau ikan melekat lagi , masukkan lagi asam keping itu ... dan lagi ...dan lagi ... sampai x melekat .2. Bau nasi hangit
Biasanya nasi yg dimasak ngan dapur gas , atas kelalaian kita nasi akan hangit . Kita cuba petua ini utk hilangkan bau nasi hangit tu ,,,, masukkan mentega ke dlm nasi hangit tu . 1 sudu jer ... jgn banyak . kacau rata dan tutup periuk biarkan seketika .
3..Tauge tahan lama
tauge merupakan sejenis sayur yg mudah bertindak balas nagn cuaca n suhu juga udara sekitarnya . selalunya ia akan lebam dan kelihatan kusam jika terdedah terlalu lam a. Utk elakkan semua ini berlaku ..... cuba rendamkan tauge dalam air dan masukkan hirisan limau nipis ke dalam air tersebut . barulah direndam tauge dalam air itu ....4. Kurangkan pedas lada kering
5. lad
a kecik tahan lamaBiasanya lada kecik mudah lembik @ lebam . Ini petua nak bg tahan lebih lama iaitu ...........buangkan tangkainyer ..pastu masukkan dlm bekas n tutup bekas tu ...after that masuklah ia ke dlm peti ais . Thats all .
kesemua petua ini didapati drpd majalah RASA keluaran Mac 2009


Tiada ulasan:
Catat Ulasan